Menu pro změnu
Projekt Menu pro změnu se zabývá problematikou stravovacích návyků a plýtvání s potravinami. Nositelem projektu v ČR je TEREZA vzdělávací centrum
MENU PRO ZMĚNU – PLÁN ČINNOSTÍ
Plán činností je vypracován v několika fázích. V první fázi byl sestaven tým učitelů a žáků, kteří budou v tomto školním roce pracovat na projektu „MENU PRO ZMĚNU“.
Tým učitelů:
Ing. Štěpánka Frýbová, Mgr. Monika Frýbová, Jiřina Národová (asistentka), Lenka Kindermanová (hospodářka, vedoucí školní jídelny)
Tým žáků:
Anna Harvánková, Vít Voigt, Tomáš Oubrecht, Matěj Puršl, Kamila Mrázková, Eva Hrníčková, Andrea Fencková, Petra Rappaportová, Nikola Balogová, Adam Roll, Vojtěch Krátký, Tereza Rappaportová, Veronika Brezáni, Eliška Jesínková
V druhé fázi začali učitelé a žáci na projektu pracovat. Na první schůzce si přečetli dopis a pustili se do první aktivity – ROLOVÁNÍ. Žáci si přečetli náplň jednotlivých rolí a jednotlivě navrhovali ke každé roli žáka.
Rolování – rozdělení rolí:
Šéfkuchař – vedoucí osoba týmu Tereza a Petra Rappaportovi
Zásobovač – vyhledávač informací Veronika Brezáni, Kamila Mrázková
Ztužovač – tmelič týmu Adam Roll, Tomáš Oubrecht
Kuchař experimentátor – chrlič nápadů Andrea Fencková, Vít Voigt
Provozní – třídič nápadů Vojtěch Krátký, Matěj Puršl
Recenzent – informátor Eva Hrníčková, Eliška Jesínková
Fotograf – dokumentátor Nikola Balogová
Zapisovatel Anna Harvánková
Ve třetí fázi jsme vypracovali plán činností (příloha), do kterého jsme přizvali i další spolupracovníky – kroužek vaření, kroužek Tvořílci, rodiče a další subjekty mimo školu. Spolupráci a pomoc nám přislíbila paní starostka Bc. Doris Černíková Dis. a pan ředitel školy Ing. Bc. Zdeněk Dosedla, Ph. D..
Ve čtvrté fázi zpracujeme výsledky dotazníků, vypracujeme analýzu a napíšeme závěrečnou zprávu. Dále vyhodnotíme analýzu školní jídelny a začneme plnit jednotlivé úkoly z plánu činností. V poslední fázi projekt zhodnotíme.
Vypracovala: Ing. Štěpánka Frýbová
PLÁN ČINNOSTÍ |
||||
Datum |
Akce |
Zodpovědná osoba |
Spolupracuje |
Finanční náročnost |
15. 5. 2027 |
SPOLEČNÉ ODPOLEDNE U KÁVY Akce určená pro seniory z městysu Měcholupy a okolí, žáci připravili kulturní program, upekli mrkvovou buchtu z kuchařky „Zdravé recepty“ a posezení zpříjemnil potulný muzikant. |
Hana Kolářová |
|
500,- Kč |
19. 5. 2017 |
ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO SPOLUŽÁKY Žáci z EKOTÝMU připravili pro své spolužáky zdravé sušenky. Touto akcí chtěli ukázat spolužákům, že i mlsání může být chutné a zároveň zdravé. |
Mgr. Monika Frýbová |
|
500,- Kč |
28. 6. 2017 |
ŠKOLNÍ AKADEMIE V rámci školní akademie se představí žáci v rámci svých kroužků. Kroužek vaření upeče pro rodiče jahodové řezy |
Jiřina Národová |
|
2000,- Kč |
Říjen 2017 |
KOLÁČOBRANÍ I žáci 8. a 9. třídy se zapojí do desátého ročníku KOLÁČOBRANÍ, v tomto roce budou připravovat slané pohoštění a jablečný dort. |
Ing. Bc. Zdeněk Dosedla, Ph. D. Ing. Štěpánka Frýbová |
|
2500,- Kč |
Listopad 2017 |
KALENDÁŘ SEZÓNNÍHO OVOCE A ZELENINY Žáci z kroužku Tvořílci vytvoří kalendář na rok 2018, kde bude u jednotlivých měsíců uvedeno ovoce a zelenina, která v daném měsíci dozrává |
Sylva Círová |
|
500,- Kč |
Prosinec 2017 |
VÁNOČNÍ JARMARK Společná akce městysu Měcholupy a ZŠ Měcholupy, kde žáci prodávají své výrobky. Připravené pohoštění zajistí městys i žáci z EKOTÝMU, v letošním roce plánují cukroví z ovesných vloček |
Mgr. Monika Frýbová |
|
2000,- Kč |
MENU PRO ZMĚNU
SPOLEČNÉ ODPOLEDNE U KÁVY
Tato akce proběhla 15. 5. 2017 na školní zahradě v Měcholupech a byla určená pro seniory z Měcholup a okolí. Pořádala ji Základní škola Měcholupy, městys Měcholupy ve spolupráci s Lounskou knihovnou a Dům s pečovatelskou službou Měcholupy.
Posezení u kávy zpříjemnil potulný muzikant, který zahrál našim babičkám písničky, které mají rádi a společně si zazpívali. Žáci ze základní školy upekli mrkvovou buchtu z kuchařky „Zdravé recepty“, tu si všichni hosté pochvalovali a dokonce projevili zájem o recept.
Všem přítomným se akce moc líbila.
Ing. Štěpánka Frýbová
MENU PRO ZMĚNU
ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO SPOLUŽÁKY
V rámci projektu MENU PRO ZMĚNU jsme my žáci z EKOTÝMU připravili pro své spolužáky zdravé sušenky. Ty jsme upekli s paní učitelkou Mgr. Monikou Frýbovou. Poté jsme je nabízeli o přestávku ostatním kamarádům ve škole. Komu sušenky chutnali, dostal od nás recept, který jsme dali ve škole i na nástěnku. Touto akcí jsme chtěli ukázat spolužákům, že i mlsání může být chutné a zároveň zdravé.
Tato akce se setkala s velkým úspěchem
Žáci EKOTÝMU 19. 5. 2017
ZŠ Měcholupy, okres Louny
Holedečská 2
439 31 MĚCHOLUPY
MENU PRO ZMĚNU
ŠKOLNÍ AKADEMIE
Je již dlouholetou tradicí naší školy, že na konci školního roku si žáci z jednotlivých kroužků připraví pro své rodiče vystoupení. Žáci z kroužku vaření upekli pro své rodiče, učitele a spolužáky bublaniny s ovocem (třešně a jahody). Bublaninu pekli pod vedením paní asistentky Jiřiny Národové. Ta vybrala jednoduchý recept, zajímavý tím, že bublanina byla z kefíru.
Ing. Štěpánka Frýbová
PRVNÍ MONITOROVACÍ ZPRÁVA – školní rok 2016/2017 |
|||||||||||
PROJEKTOVÁ AKCE |
|||||||||||
Název akce
|
Typ akce |
Popis akce
|
Jakého podtématu zodpovědné spotřeby potravin se akce týkala? |
Počet žáků organizujících akci
|
Počet učitelů organizujících akci
|
Počet žáků účastnících se akce
|
Počet učitelů účastnících se akce
|
Počet rodičů účastnících se akce
|
Počet dalších účastníků
|
Celkový počet účastníků
|
Mediální výstupy (odkaz na článek, FB,…)
|
SPOLEČNÉ ODPOLEDNE U KÁVY
|
Akce pro veřejnost |
Žáci ZŠ Měcholupy ve spolupráci s městysem Měcholupy, s Lounskou knihovnou a s Domem pečovatelskou službou pořádali pro seniory posezení u kávy. Žáci upekli mrkvovou buchtu z kuchařky „Zdravé recepty“, tu si všichni hosté pochvalovali a dokonce projevili zájem o recept. |
Lokální a sezonní potraviny |
12 |
2 |
35 |
6 |
5 |
42 |
102 |
|
ROLOVÁNÍ EKOTÝMU
|
Schůzka ekotýmu |
Členové EKOTÝMU se aktivně zapojili do projektu MENU PRO ZMĚNU, který je zaměřený na zodpovědnou spotřebu potravin. Pro plnění jednotlivých úkolů z plánu činností bylo důležité rozdělení rolí jednotlivých členů. |
0 |
1 |
14 |
0 |
0 |
0 |
15 |
||
ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO SPOLUŽÁKY aneb ZODPOVĚDNÉ MLSÁNÍ PRO SPOLUŽÁKY
|
Akce pro žáky a učitele |
Žáci z EKOTÝMU upekli pro své spolužáky a učitele zdravé sušenky, o přestávku uspořádali jejich ochutnávku. Touto akcí chtěli ukázat, že i mlsání může být nejen chutné ale zároveň zdravé a zodpovědné. |
Bio a fair-trade |
5 |
2 |
45 |
12 |
0 |
0 |
64 |
|
JAK SE STRAVUJEME DOMA
|
Dotazníkové šetření |
Zjištěné informace: rodiny nakupují převážně v kamenných obchodech, nejvíce je ovlivní nízká cena, nespotřebované potraviny (prošlé, zkažené)vyhazují, přes 60 % žáků si umí připravit jídlo sami. Většina oslovených respondentů se domnívá, že svět v oblasti stravování a nakládání s potravinami neovlivníme. |
5 |
1 |
0 |
0 |
0 |
0 |
6 |
http://www.zsmecholupy.cz/projekty-skoly/menu-pro-zmenu
|
|
ANALÝZA ŠKOLNÍ JÍDELNY
|
Dotazníkové šetření |
70 % jídel je připravována z čerstvých surovin, žáci dostávají k obědu 2 – 3 x týdně ovoce nebo zeleninu. Jsme zapojeni do kampaně „Ovoce do škol“. V jídelníčku je vždy zařazeno jedno bezmasé jídlo, 2 x za měsíc sladké jídlo, jsou vyváženy i všechny druhy masa . |
0 |
2 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 |
http://www.zsmecholupy.cz/projekty-skoly/menu-pro-zmenu
|
|
ŠKOLNÍ AKADEMIE
|
Akce pro veřejnost |
Žáci z kroužku vaření upekli pro své rodiče, učitele a spolužáky bublaniny s ovocem (třešně a jahody). Jednoduchý recept byl zajímavý tím, že bublaniny byly z kefíru. |
Lokální a sezonní potraviny |
7 |
1 |
67 |
11 |
58 |
22 |
166 |
http://www.zsmecholupy.cz/projekty-skoly/menu-pro-zmenu
|
MENU PRO ZMĚNUAKČNÍ DEN – 16. 10. 2017 |
V rámci školního projektového dne DÝŇOBRANÍ a KOLÁČOBRANÍ proběhne AKČNÍ DEN z programu projektu MENU PRO ZMĚNU. Uvedený projekt je zaměřen na zodpovědnou spotřebu potravin. Žáci osmé a deváté třídy si vybrali podtéma LOKÁLNÍ A SEZÓNNÍ POTRAVINY a s ním se aktivně zapojí do MĚCHOLUPSKÉHO KOLÁČOBRANÍ
PROGRAM:
8. 00 – 14. 00 – MĚCHOLUPSKÉ KOLÁČOBRANÍ – ÚČASTNÍCI ODEVZDAJÍ SVŮJ VÝROBEK + RECEPT
9 00 – SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ DÝŇOBRANÍ 2017
9.00 – 12. 00 – DOPOLEDNÍ VYŘEZÁVÁNÍ DÝNÍ
9. 15 – 12.30 – ŽÁCI 8. A 9. TŘÍDY – MĚCHOLUPSKÉ KOLÁČOBRANÍ – „PEČENÍ Z LOKÁLNÍCH A SEZÓNNÍCH POTRAVIN“
14. 00 – 16. 00 – DÝŇOVÉ ODPOLEDNE PRO RODIČE S DĚTMI
14.30 – MĚCHOLUPSKÉ KOLÁČOBRANÍ – VEŘEJNÉ HODNOCENÍ A OCHUTNÁVKA DODANÝCH VÝROBKŮ
16. 00 – MĚCHOLUPSKÉ KOLÁČOBRABÍ – VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ A VYHLÁŠENÍ NEJLEPŠÍCH VÝROBKŮ
16. 30 – VYSTAVENÍ DÝNÍ A JEJICH ZAPÁLENÍ
PROŽIJTE AKČNÍ DEN S NÁMI
AKČNÍ DEN – 16. 10. 2017
V rámci školního projektového dne DÝŇOBRANÍ a KOLÁČOBRANÍ proběhl AKČNÍ DEN z programu projektu MENU PRO ZMĚNU. Žáci osmé a deváté třídy si vybrali podtéma LOKÁLNÍ A SEZÓNNÍ POTRAVINY. S tímto tématem se aktivně zapojili do soutěže MĚCHOLUPSKÉHO KOLÁČOBRANÍ.
Krásné páté místo obsadili Pepa, Ester a Bára se svým jablečným štrúdlem. Vyhráli kuchyňskou váhu a skleněnou konvici. Dále žáci zapojení do projektu obsadili dvakrát sedmé místo, šestnácté, dvacáté šesté, dvacáté deváté a třicáté druhé místo ze čtyřiceti soutěžících.
Náš den jsme zakončili rozsvěcením dýní na školní zahradě.
Ing. Štěpánka Frýbová